Pstrąg na niebiesko

  • stopień trudności
    3
  • liczba osób
    3
Będą Ci potrzebne:
  • 1 kg pstrąga (3 szt. po 300 g)
  • sól, vegeta, pietruszka, ocet
  • dwie kostki bulionu warzywnego lub wołowego
Sposób przygotowania

Dipy :
opakowanie kwaśnej śmietany i jogurtu naturalnego
mała cebula, 2-3 ząbki czosnku
chrzan tarty, dwa jabłka, odrobina białego wina
drobno pokrojona pietruszka i koperek, sól, pieprz, cytryna, cukier

Rybę dokładnie umyć i pozbawić skrzeli (większe sztuki pokroić w dzwonka lub płaty), natrzeć solą (co najmniej płaska łyżka stołowa), vegetą i odstawić na 30 min w chłodne miejsce. W tym czasie można przygotować dipy.

 

Dip czosnkowy

Do głębokiego naczynia wlać pół opakowania jogurtu naturalnego i śmietany. Dodać zmiażdżone 2-3 ząbki czosnku i bardzo drobno posiekaną małą cebulę i natkę pietruszki. Całość wymieszać mocno przyprawiając solą i pieprzem.

Dip jogurtowo-koperkowy

Do głębokiego naczynia wlać pół opakowania jogurtu naturalnego i śmietany. Wsypać pęczek drobno pokrojonego koperku i wcisnąć sok z cytryny. Całość wymieszać mocno przyprawiając solą i pieprzem.

Dip/pasta jabłkowo-chrzanowa

Do głębokiego naczynia zetrzeć dwa jabłka, dodać jedną lub dwie łyżeczki chrzanu oraz kilka kropel białego wytrawnego lub pół-wytrawnego wina. Całość wymieszać dodając w razie potrzeby cukru lub soku z cytryny.

 

W naczyniu do gotowania na parze rozpuścić 2 kostki bulionu w ok. 1 litrze wody. Dodać łyżkę soli i dwie łyżki octu. Zagotować. Rybę ułożyć na ruszcie do gotowania na parze, można razem z rybą ułożyć świeże warzywa: marchew, por, brokuły itp. W razie braku naczynia do gotowania na parze rybę można ugotować we wrzącym bulionie, dodając odpowiednio więcej wody (tak aby przykryła rybę). Rybę parzyć ok. 20 min lub gotować 10 min.

Gotową rybę ułożyć na dużym półmisku przyozdabiając warzywami. Na miseczkach zrobionych z liści sałaty ułożyć porcje dipów.

BRAK-FOTO3
  • - 1 punkt+ 1 punkt
    Loading ... Loading ...
    Oceń przepis
  • Wydrukuj przepis
Wskazówka:

Danie bardzo dietetyczne !

SPRŁ 2011 © Wszelkie prawa zastrzeżone