Pstrąg z patelni z czosnkiem

  • stopień trudności
    2
  • czas wykonania
    1,5 h
  • liczba osób
    2
Będą Ci potrzebne:
  • 2 pstrągi w całości
  • 1,5 główki czosnku
  • 100g masła
  • 1 cytryna
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania

Pstrąga czyścimy, myjemy i suszymy w papierowym ręczniku. Połówkę główki czosnku posiekać i przetrzeć, a następnie wymieszać z miękkim masłem i podzielić na dwie części. Jedną częścią natrzeć obficie rybę w środku, spiąć wykałaczkami lub zeszyć nicią i odstawić do lodówki na ok. 1 h. Cały czosnek przekroić w poprzek, tak byśmy mieli dwie połówki w skorupkach, posypać solą. Po godzinie wyjmujemy pstrąga z lodówki, nacinamy w kilku miejscach, posypujemy solą i pieprzem oraz panierujemy w mące. Smażymy  na dobrze rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron do zrumienienia mąki. W tym samym czasie smażymy połówki główek czosnku, tak aby zmiękły. Pod koniec położyć na rybie resztę masła i ja zezłocić. Podawać z plasterkami cytryny, a smażony czosnek ułożyć na rybie .

 

pstrag z patelni
  • - 1 punkt+ 1 punkt +16 (18)
    Loading ... Loading ...
    Oceń przepis
  • Wydrukuj przepis
Wskazówka:

SPRŁ 2011 © Wszelkie prawa zastrzeżone